Sunday, June 28, 2009

KENYAH WOMEN AT SARAWAK



By: A. Ghafar Bahari ( Gopa ) Malaysian Artist
Watercolour
28 cmx 39 cm
2009

21 comments:

Cahaya Kekasih said...

lukisan yang uncle buat malam tadi dah siap ke?

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

Malam tadi buat lukisan ni la.

Cahaya Kekasih said...

wah hebat..sambil sms pun boleh hasilkan cantik begini..hehe

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

yalah sambil makan pun boleh lukis. lukis kat meja makan.

Cahaya Kekasih said...

la.....kenapa makan pun nak melukis...nanti tercekik pula...

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

memang kadang kadang tercekik. siap air la satu jug.

Cahaya Kekasih said...

hahahhahaha...ape la.....makan tu makan je la.....takkan lari punye berus dan warna uncle tu kalau tinggal sekejap....

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

Ada seorang pelukis saya jumpa, boleh melukis kedua dua tangan serentak. Eksyen lah dia, gemek saja tu. tapi hasilnya tak lah sehebat mana. Ada yang lukis dalam laut tapi saya pernah cuba lukis komik dan kartun atas bas mini. memang huru hara. habis berlubang kertas lukisan.

Cahaya Kekasih said...

hahahha....biar tak bergaya asal hasil cantik....saya pernah tengok uncle saya lukis kartun di airport dan masa dalam flight...tu pun sebab deadline dah dekat...dia kejar masa..hehe...tapi kalau lukis di meja makan...kuah tertumpah tu kira seni juga..hehe

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

kadang -kadang ia jadi sesuatu yang lain. Air kopi pun boleh jadi bahan lukisan.

zedmagel said...

Salam saudaraku Gopa,

Saya banyak melihat lukisan saudara yang hebat-hebat begini, lukisan saudara melatari semua aspek dari kehidupan seharian hingga ke huta rimba an abstrak.

Sebagai pelukis profesional, saya lihat ramai pelukis ametur tersidai dipertengahan jalan (seperti saya) yang akhirnya ke jurusan lain yang lebih mampu menjamin masa depan.

Bagaimana untuk menggalakan mereka supaya terus berkarya seperti saudara, yang sekarang menjadi jutawan?

Bolehkah saya menyalin beberapa lukisan saudara dengan izin untuk dimuat di blog saya?

Cahaya Kekasih said...

bila uncle nak lukis gambar kita ni?

cahaya_kekasih said...

encik zedmagel....

uncle gopa kata ~~ amik le......

hehe....

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

SABAR, SABAR.

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

Hilang kabus nampak lah ia.

Cahaya Kekasih said...

apa yang nampak? hehe....bukan apa...pic yang saya dengan uncle tu...yang pandang canera tu,,tak cantik la muke saya...hehe..kalau uncle draw bagi cun sikit ek :P

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

ok

Cahaya Kekasih said...

kalau tak silap penah nampak profile uncle tulis make up artist..huhu...tak dapat nak bayangkan camne la uncle make up orang..

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

Zedmagel, saya bukan jutawan,tapi sekadar apa yang ada semuanya didorong oleh kesusahan hidup masa lalu. saya menyimpan hasrat untuk berjaya suatu hari nanti saya mempunyai peluang dan saya tidak sepatutnya mensia-siakannya. kekuatan diri mesti kuat dan semestinya banyak dugaan dan halangan. Shikin, ada beberapa gambar saya sedang buat mekap nanti saya siarkan.

Cahaya Kekasih said...

mana gambarnye? takde pun..

ABD. GHAFAR BAHARI (GOPA) said...

kat gopaart.blogspot.com - Gopa diary